By Cristina Pi Palau & Gemma Marco Llobet
El projecte “Taste of life” s’ha dut a terme a Pomponesco (Llombardia, Itàlia) del 12 al 18 d’octubre d’aquest any. L’associació organitzadora d’aquest projecte era Sabeen Group i hi han participat un total de 30 persones de 6 països diferents: Itàlia, Suècia, Grècia, Romania, Polònia i Espanya. El projecte ha abordat temes de ciutadania europea, drets humans, interculturalitat i emprenedoria a partir del fil conductor del folklore i la gastronomia.

 

La Gemma i la Cristina vam ser les dues participants enviades per l’Associació Juvenil Adalet i representàvem l’Estat espanyol juntament amb tres altres noies d’altres organitzacions. Per a nosaltres dues, era el primer projecte al qual participàvem i ens vam animar a anar-hi per la temàtica del projecte i els temes que s’hi treballaven. Tal com indicava el nom “Taste of life” tenia com a eix central la gastronomia de cada país per a treballar temes com el diàleg intercultural, la tolerància o la ciutadania europea conscient.

El projecte es dividia en tres grans mòduls: el primer titulat “Europa i jo” on vàrem aprendre sobre Europa i el paper que juga en les nostres vides quotidianes. “Actua per a la inclusió” va ser el segon mòdul aquí vàrem treballar en grups per donar solucions davant diverses situacions de discriminació que es viuen al món i als nostres països. L’últim mòdul era “El meu futur” on vàrem fer activitats relacionades amb la creativitat, l’emprenedoria i l’ocupació.

Per a nosaltres dues, era el primer projecte al qual participàvem i ens vam animar a anar-hi per la temàtica del projecte i els temes que s’hi treballaven.

Els 7 dies van estar plens d’activitats on treballàvem aquests 3 mòduls mitjançant activitats d’educació no formal, un nou concepte per a nosaltres. La forma d’aprendre no era com la que ens podem trobar a una classe d’institut o universitat, on un professor parla i tothom està assentat escoltant i prenent apunts, sinó que s’utilitzaven mètodes més participatius com: simulacions, debats, teambuilding, role-playing, creacions, entre d’altres, per a aconseguir els objectius. Com sempre, les international nights van contribuir de forma decisiva a la construcció de ponts entre cultures i persones i a la consolidació d’aprenentatges emocionals i actitudinals. Es tracta d’una nova manera, més integradora i acord amb el que actualment sabem -des de la neurociència- sobre el funcionament dels nostres cossos i ments, de concebre l’aprenentatge en contextos recolzats per les institucions.

[Elisabet Tasa-Vinyals, President, from Halifax, Canada] Young political scientist Cristina has led the Adalet team in this project, which -as you can see on the picture- has strenghtened Catalan-Swedish relationships :)

[Elisabet Tasa-Vinyals, President, from Halifax, Canada] Young political scientist Cristina has led the Adalet team in this project, which -as you can see on the picture- has strenghtened Catalan-Swedish relationships 🙂

Després d’haver-ho experimentat en primera persona, hem de dir que ens va sorprendre i agradar molt al mateix temps. Sentim que va ser una forma d’aprenentatge on ens vàrem sentir subjecte actiu i no passiu i això va fer que ens involucréssim a un grau molt més alt i en traguéssim més profit. També aquesta forma de treballar ens va permetre crear més equip i unir-nos més tots els participants ja que havíem d’interactuar constantment. Aquesta unió es va fer palesa al final de l’estada on havíem construït una amistat difícil d’imaginar en tan sols set dies. Va ser màgic.

Aquesta unió es va fer palesa al final de l’estada on havíem construït una amistat difícil d’imaginar en tan sols set dies. Va ser màgic.

Ens agradaria concloure aquesta reflexió, dient que animem a totes les persones que dubten sobre si anar o no a un projecte Erasmus+ a que us arrisqueu i ho proveu. Tot i que al principi és normal sentir pors, un cop les venceu tot serà més senzill i veureu que és una experiència que no oblidareu mai. Coneixereu gent d’altres llocs amb realitats diferents i això us enriquirà. Practicareu l’anglès, no patiu si no teniu un nivell molt avançat, d’això es tracta de que es pugui millorar en aquests projectes. Reflexionareu sobre temes sobre els que molt probablement no havíeu pensat abans i coneixereu altres punts de vista cosa que us ajudarà a obrir la ment. I en definitiva com dèiem nosaltres el dia que vàrem marxar: “Va, anem a l’aventura” I així va ser amb totes les lletres, una A-V-E-N-T-U-R-A, però una d’aquelles que s’han de fer, com a mínim, una vegada a la vida (si pot ser més millor). Penseu que no és un viatge de turisme, és per anar a treballar i aprendre però passareu molt bons moments. Ho recomanem a tothom que pugui, nosaltres aquest projecte no l’oblidarem mai. Gràcies, Adalet.

 

[Elisabet Tasa-Vinyals, President, from Halifax, Canada] Cooking and eating are daily activities deeply rooted in societal and cultural realities that shape experiences of identity construction. The small activities and pleasures of everyday life tell a lot about who we are, who we were and who we want to be. Therefore, cultural gastronomic expressions have a great potential as change triggers on both personal and collective levels.

[Elisabet Tasa-Vinyals, President, from Halifax, Canada] Cooking and eating are daily activities deeply rooted in societal and cultural realities that shape experiences of identity construction. The small activities and pleasures of everyday life tell a lot about who we are, who we were and who we want to be. Therefore, cultural gastronomic expressions have a great potential as change triggers on both personal and collective levels.

.