Les coses que ens agraden

Per Elisabet Tasa Vinyals, Presidenta

.

– Entrevista a la Dra. Rosa Maria Raich Escursell, catedràtica de Psicologia Clínica i de la Salut a la Universitat Autònoma de Barcelona: “La base de les fortunes que s’acumulen en el negoci de la bellesa està en crear insatisfacció”. Al llarg de la nostra conversa, la prestigiosa doctora Rosa Maria Raich Escursell desgrana de forma amena i didàctica la situació actual pel que fa a l’epidèmia de problemes relacionats amb l’alimentació i el pes. Molt recomanable.

The Quiet Revolution: Unlocking the Power of Introverts. Iniciativa de la psicòloga Susan Cain, una de les principals investigadores i divulgadores del fet introvertit a l’actualitat i líder del moviment revolucionari d’autoafirmació introvertida i crítica de l’extravertocentrisme sistèmic dominant a nivell transnacional.

El Camino Rubí. Iniciativa de la pedagoga Erika Irusta dedicada a “la investigació activa, rigorosa i compromesa del cos femení i els cicles menstruals i a la facilitació d’espais educatius per qüestionar, investigar i resignificar l’experiència del cicle menstrual en el cos femení”. Notable reivindicació feminista, tot i que va força perduda en l’àmbit medicocientífic (no us en refieu!, consulteu el vostre ginecòleg o ginecòloga).

Meneses. JP. Niños futbolistas. Barcelona: Blackie Books; 2013. Assaig absolutament indispensable sobre la compravenda d’infants de països subdesenvolupats per vendre’ls als grans clubs europeus, els quals donen ple suport de facto a un mecanisme que put a esclavatge, al patriarcat més ranci i a capitalisme sense escrúpols. Els infants i els seus drets, com ara el dret fonamental a l’educació de qualitat i a escollir lliurement el seu futur, els més perjudicats.

– Skepchick.org. Iniciativa quasi erògena dedicada a la difusió i defensa de la ciència, el pensament crític, el feminisme i el secularisme des de l’humor crític i incisiu. Un 10.

Gemma Lienas Massot, escriptora, empresària i feminista compromesa. Un referent en majúscules, d’aquells que guien tota una trajectòria vital. Entre els seus bàsics, “Rebels, ni putes ni submises” (recull de textos feministes) i “Vull ser puta” (el brillant assaig que em va tornar abolicionista). Per a infants o persones no familiaritzades amb el feminisme, “El diari lila de la Carlota”, així com els altres Diaris, són obres molt aconsellables.

Projecte ella. Iniciativa digna d’ovació de les companyes Júlia Mas Maresma (sociòloga i conflictòloga) i Judit Terés Rodríguez (politòloga i experta en gènere). Una alenada d’aire lila en el món ple de grisor heteropatriarcal en el qual vivim – i que aconseguirem reconstruir i resignificar!

Obertament. Projecte a favor de l’alfabetització en temàtiques de salut mental i en contra de l’estigma i la discriminació que pateixen les persones afectades. Un enfocament fresc, intel.ligent i desacomplexat, sense perdre de vista el rigor científic. Ens encanta.

Social Justice Wiki. Wiki amb un munt de recursos en diferents formats per comprendre i aprofundir en conceptes de justícia social i interseccionalitat. Excel·lent i ocurrent dissecció dels privilegis de gènere, ètnia, classe, religió, ableismageism, identitat i orientació sexuals, corporalitat, tipologia d’amor… que dóna les claus de com apoderar. Un must.

– MOOCs: des d’Adalet recomanem especialment el d’Anàlisi de dades i inferència estadística que trobareu a la plataforma Coursera. Competències essencials per poder adoptar posicions realment crítiques davant les conclusions científiques, poder desmuntar les manipulacions que en presenten els mitjans, i entendre les fonts originals. Mereixen també una menció especial el de Ciència experimental del genoma i el d’Introducció a la psicologia com a ciència; petites eines molt útils en l’alfabetització en mitjans, que ens permetran poder identificar de seguida què és -i què no és- genètica i psicologia.

Everyday Feminism. Feminisme interseccional explicat amb claredat, sense complexos ni pretensions, apte tant per a experts/es com per a qui fa quatre dies encara es pensava que feminisme era una paraula lletja. Coherència i coratge en estat pur. Ovacionable.

Stockholm Resilience Centre. L’Stockholm Resilience Centre és un centre de recerca internacional sobre la governació de sistemes socials i ecològics amb èmfasi en la resiliència o capacitat d’un sistema de canviar i adaptar-se de forma contínua tot i mantenir-se dins els seus límits crítics.

Nautilus Magazine. La cita de Jules Verne, “Reality provides us with facts so romantic that imagination itself could add nothing to them”, ens dóna la bevinguda al lloc web d’aquesta publicació que presenta les ciències de forma fresca, intel·ligentment crítica i desafiant com poques. Amb el punt just d’informada irreverència, aquesta enginyosa aplicació del poder qüestionador i comprehensiu de la psicologia envers tota disciplina humana sovint acaricia i evidencia els límits del mètode científic sense caure en la crítica desinformada -i malauradament majoritària- de qui parla sense entendre prou, i que desemboca en l’anticiència. Per a ments inquietes.

 – Rojo Barcelona. La segona part del quadern de bitàcora de la jove arquitecta i amiga personal de la junta directiva d’Adalet Lluïsa Ventayol, que ens va tenir un any entretinguts cobrint les seves aventures franceses amb una adorable pàtina d’enginy a Rouge à Paris. Una picada d’ullet a la gent ambiciosa, competent i fidel al sa costum – cada cop més pretèrit – de dir les coses pel seu nom. En reusm, una passada.

Manual for Unemployed Artists. Producte de la feina feta durant el projecte “Do It Yourself”, celebrat el setembre de 2015 a Polònia amb la participació de més de vint entitats, entre les quals Adalet.