Adalet s’uneix al moviment solidari #HeForShe i celebra que la participació de persones famoses de renom internacional estigui contribuint a visibilitzar un moviment que fa moltíssims anys que lluita per la igualtat i que compta amb persones altament qualificades, preparades i competents.

És el nostre desig i la nostra esperança que les encertades paraules de la portaveu Emma Watson contribueixin a la consecució de dos objectius que considerem fonamentals:

a) Per una banda, a desnormalitzar les situacions d’inequitat dona-home i molt especialment els micromasclismes i les violències simbòliques, que al nostre entendre constitueixen un dels bastions més resistents i preocupants del masclisme en les societats similars a la nostra. Malgrat que esdeveniments oberta, fastigosa i casposament masclistes com ara certs programes de televisió o esdeveniments esportius són tinguts per normals i inclús aplaudits tant a nivell individual com col·lectiu, la nostra percepció és que els majors reservoris de l’heteropatriarcat en els nostres dies i en el nostre entorn són aquells que, per la seva subtilesa, són objecte de legitimització més fàcil en un escenari de poders maliciosos i població general culturalment anestesiada en qüestions de gènere.

b) Per l’altra, contribuir a normalitzar d’una vegada per totes el terme feminisme per definir ni més ni menys que el moviment que lluita per la igualtat de gènere i, per tant, que tant aquest mot com el moviment al qual fa referència deixin de ser objecte de tot tipus de desacreditacions i desnaturalitzacions injustificades que no fan més que fragmentar i diluir el que és la forma de sentir i pensar de moltíssimes persones. La identificació amb el feminisme hauria de ser motiu d’orgull i no sinònim de suspicàcia i descrèdit. Pensem que és necessari que l’origen i la raó de ser del moviment feminista i la seva denominació deixin de ser patrimoni d’una minoria de persones específicament formades en l’àmbit psicosociojurídic i passin a ser patrimoni del conjunt de la societat, que d’aquesta manera comprengui el seu vertader significat i no tingui por d’identificar-s’hi. El feminisme és un moviment divers ple de matisos, la qual cosa el fa més ric i inclusiu; tanmateix, per a la immensa majoria d’experts i expertes -l’opinió dels i les quals s’hauria d’escoltar més sovint, al nostre entendre, que la de personatges mediàtics diversos- no existeix cap necessitat d’emprar altres termes per tal de designar la voluntat de consecució de l’equitat de gènere, ja que desvestint el moviment feminista de la pàtina tèrbola i obscurantista que molts i moltes li han volgut donar, qualsevol altre terme resultaria innecessari per redundant.

Així doncs, celebrem aquest petit però prometedor pas endavant envers el que considerem un dels nostres objectius fonamentals, i convidem a tothom a prendre part en aquesta i altres accions feministes no només sense por, sinó amb total i legítima descaradura.

The #HeForShe Commitment: 
Gender equality is not only a women’s issue, it is a human rights issue that requires my participation. I commit to take action against all forms of violence and discrimination faced by women and girls. 
IF YOU AGREE, JOIN! http://www.heforshe.org/#take-action

Elisabet Tasa Vinyals, Presidenta de l’Associació Adalet

@etvinyals